Borknagar

Borknagar er et annet norsk black metal band ifra Bergen, akkurat som Immortal. Bandet ble dannet i 1995 av Øystein Garnes Brun. Borknagar skriver sanger som handler om natur, universet, filosofi og paganisme. Paganisme er en felles, internasjonal gruppebetegnelse for eldgamle naturreligioner. Black metal bandet består av medlemmene Øystein Garnes Brun som spiller på gitar. Andreas «Vintersorg» Hedlund som er bandets hovedvokalist. Lars «Lazare» Nedland spiller på keyboard og fungerer som bakgrunnsvokalist. Jens Fredrik Ryland spiller også på gitar. ICS Vortex spiller på bass og er bandets andre vokalist. Baard Kolstad spiller på trommer. Borkngar har hatt en rekke medlemmer som har sluttet gjennom årene, men noen av dem har kommet tilbake igjen etter en lengre pause.

Ekstrem musikkstil

Black metal er en undersjanger i heavy metal, som regnes som en veldig ekstrem musikkstil. Sjangeren stammer fra 1980-årene, og det er mange myter forbundet med black metal. Mytene baserer seg ofte på satanisme og okkulte syn på natur og filosofi. Undersjangeren black metal ble startet av norske band. I perioden 1992-1994 fikk det norske metal-miljøet mye oppmerksomhet grunnet forbrytelser og et uvanlig image. Bandet Borknagar tilhører det som blir kalt «den andre bølgen» innenfor deres sjanger. Borknagar har blant annet blandet inn elektro i deres sjanger.

I 1996 ga Borknagar ut sitt første album som førte til at de fikk en signert kontrakt med plateselskapet Century Media. Året etter ga de ut et nytt album kalt The Olden Domain. Takket være stor støtte fra fansen og utallige kritikere, fikk bandet reise på sin første turne i Europa i 1998. Senere det året dro bandet tilbake til studioet for å jobbe med et nytt album. I 1999 reiste Borknagar gjennom Nord-Amerika på den nå legendariske Kings of terror turneen sammen med en rekke andre band. Turneen ble et annet episk kapittel i karrieren til black metal bandet.

Svensk plateselskap

Ved begynnelsen av årtusenskiftet dro bandet til Sverige for å jobbe med plateselskapet Sweden’s famed Abyss Studios for å jobbe med nye tekster som ledet til enda et nytt album. Høsten i år 2001 utga bandet albumet «Empiricism», som hittil er deres best solgte albumet. Borknagar ble nominert til to priser, blant annet Alarm prisen, for dette albumet. I 2004 hadde Borknagar gitt ut hele seks album.

I 2008 byttet Borknagar plateselskap, og bandet inngikk et samarbeid med Norway’s INDIE RECORDINGS. Grunnet musikalske uenigheter, var det noen av bandets medlemmer som valgte å slutte. I 2010 utga bandet enda et album som ble en stor suksess i hele verden. Borknagar fikk mange gode anmeldelser i viktige magasiner som Metal Hammar og Rock Hard. I 2012 opptrådde Borknagar på Infernofestivalen i Oslo. Bandet hadde hatt litt indre konflikter, men under Infernofestivalen fikk bandet gnisten tilbake. I 2011 signerte Borknagar en ny kontrakt med sitt tidligere plateselskap Century Media.

I 2014 hadde Borknagar en 10 dagers turne i Europa. Dette var den første turneen bandet hadde hatt siden 1999. Etter turneen trakk bandet seg tilbake til studioet for å jobbe med sitt tiende album.