Katatonia

Katatonia er et svensk metal-band som ble etablert 1991 i Stockholm av Jonas Renksse og Anders Nystrom. Artistene er bedre kjent som Lord Seth og Blackhai. Katatonia spiller death metal musikk, doom metal musikk og depressiv rock.  Bandet består av medlemmene Jonas Renksse som er vokalist og trommeslager. Anders Nystrom som er rytmisk gitarist og støttevokalist, og Niklas Sadin som er bandets bassist. Katatonia har tidligere bestått av ytterligere ti medlemmer. Bandet har til sammen gitt ut tolv EP-plater, ti albumer, tre samlinger og ett splitalbum. De har gitt ut ny musikk jevnt gjennom alle årene de har holdt på.

Vokalist med growl-vokal

I bandet sine tidligere utgivelser har vokalisten sunget med growl-vokal som er typisk for death metal og doom metal. I 1996 måtte Katatonia leie inn en ny vokalist. Grunnen var at Jonas Renksse ikke lenger klarte å synge med growl-vokaler. I 1998 gjennomgikk bandet et skifte i musikkstilen, og de begynte å bruke mildere lydbilder og vokaler. Fem år senere gjennomgikk Katatonia enda et nytt skifte i musikkstilen. Musikken de ga ut var mye mer vokal- orientert en tidligere, og kritikerne la godt merke til den nye måten de opptrådde på. Katatonia har kontrakt med plateselskapet Peaceville Records. Plateselskapet er et uavhengig britisk selskap som gir ut heavy metal-musikk. Selskapet ble etablert i 1987.

Bandets filosofi og utvikling

Filosofien til Katatonia er at skygger og mørket aldri er langt unna menneskers sinn, selv i lykkelige tider. Det finnes ikke noe svar på hvorfor vi lever så korte liv her på jorden, og at det eneste vi kan være sikre på er at musikken forblir vår følgesvenn gjennom triste og ulykkelige tider. Gjennom musikken har Katatonia et ønske om å formidle en mesterlig tilbøyelighet overfor menneskelig dødelighet, tårer og plager. Bandet vil også gi fansen et glimt av håp gjennom sorgens tider for lindre vår plagde sjel.

Katatonia utviklet seg raskt til å bli et av Sveriges beste metal-band. De har hele veien fått god kritikk og anerkjennelse i undergrunnsmiljøet. Flere mener at bandet har en unik eleganse og en god evne til å formidle viktige temaer om menneskers sinn. Katatonia har opptrådd på flere live show og festivaler. Bandet utgir og synger låter som er kreative, følsomme og som tar i bruk mange ulike lydbilder, vokaler og stilarter. Bandet har hatt en utrolig reise gjennom mange år med stor suksess. Jonas Renksse og Anders Nystrom begynte å skrive musikk som 17-åringer, og mange av låtene ble tilslutt album.

Album

I 1992 utga Katatonia EP-platen kalt «The Revival». Året etter ble deres første debutalbum lansert med tittelen, «Dance og december souls». Senere kom oppfølgerne som «For funerals to come», «Brave murder day», «Saw you drown», og «Discouraged ones». Deres to siste album ble utgitt i 2012 og i 2013 med tittelene «Dead end kings» og «Dethroned and Uncrowned». Katatonia sine siste EP-plater kom ut i 2012 og i 2014 med navnene «Buildings» og «Kocytean».

Symbolet til Katatonia er en sort Ravn som igjen er et symbol for død. På bandet sin nettside kan man lese at de mener at de har en god framtid innenfor musikken, noe fansen er enig i.